Veel gestelde vragen

Snel en eenvoudig antwoord op de meest gestelde vragen

Werking Poolsan

Wat is de werking van Poolsan Zero Chloor?

De microscopische werking van de ionen op de algen en bacteriën is tweeledig. Ten eerste worden positief geladen koperionen aangetrokken door negatief geladen algen en bacteriën. De positief geladen koperionen vernietigen de celwand en de DNA-structuren van de algen en bacteriën. Zo gebeurt er een verandering in het enzymproces waardoor algen en bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en hun verspreiding wordt stopgezet. Ten tweede vlokken al deze geladen deeltjes samen en worden ze opgevangen door de filter. 

Kan ik Poolsan Zero Chloor ook voor mijn spa gebruiken?  

Ja, PoolSan Zero Chloor kan perfect ingeschakeld worden in een spa-onderhoudsprogramma.

Wat is het voordeel van Poolsan Zero Chloor?  

Het zorgt voor 100% chloorvrij hygiënisch zwembadwater zonder een typische chloorgeur. Bovendien zorgt het voor aangenaam zwemwater omdat het irritatie aan de huid of ogen voorkomt en héél veilig is voor kinderen. Het toevoegen van Poolsan Zero Chloor is alleen nuttig wanneer het zwembad of de spa wordt gebruikt omdat het niet verdampt in tegenstelling tot chloor.  

 

Kan PoolSan worden gebruikt in bovengrondse zwembaden?  

Ja. PoolSan is even effectief in bovengrondse als in ondergrondse zwembaden en spa's, mits de doseerrichtlijnen worden nageleefd.  

Meten is weten

Wat is Poolsan Zero Chloor?

Poolsan Zero Chloor zorgt voor veilig en hygiënisch zwembadwater dankzij de chloorvrije werkzame stof kopersulfaat pentahydraat die de groei van algen en bacteriën voorkomt.   

Hoe moet ik mijn zwembadwater testen? 

Voor een goede zwembadstart is het belangrijk dat je het water test en dat je de verschillende waarden (pH, alkaliniteit,…) op het juiste niveau brengt. 

Zorg daarom dat je de PoolSan cs Test Strips bij de hand hebt om de waterkwaliteit te controleren en de nodige stappen te zetten voor een perfect  zwembad. 

Hoe moet ik deze teststrips precies gebruiken? 
  1. Dompel 1 strip gedurende 5 seconden onder water, met zachte voor- en achterwaartse beweging. 
  2. Haal de strip uit het water en schud één maal kort om het overtollige water te verwijderen. 
  3. Wacht 10 à 60 seconden. 
  4. Vergelijk de resultaten met de kleurenkaart. 
Wat zijn de goede waarden om af te lezen van de teststrips?  

De zuurtegraad (pH) moet tussen 7,2 en 7,4 liggen. De totale alkaliniteit van het water moet 80 à 100 ppm bedragen. Het kopergehalte (Cu) van het water moet 0,7 ppm bedragen.  

Onderhoud zwembadwater

Waarom is Poolsan Zero Chloor doeltreffender dan andere zwembadbehandelingen met traditionele chloorproducten?

Poolsan Zero Chloor heeft een veel lagere toxiciteit dan een behandeling met chloor. Als je tijdens het zwemmen water inslikt is dat helemaal niet schadelijk, het prikt niet in de ogen, zorgt niet voor een rode huid en is geurloos.  

Kan mijn zwembadwater na een behandeling snel terug vuil worden? 

Het product zorgt voor een uitvlokking van organische materialen van o.a. zonnecrèmes, huidvetten, oliën, waardoor deze gemakkelijker uit het water verwijderd worden via filtersystemen en geen bron zijn voor andere organismen.  

Is het veilig als ik met Poolsan Zero Chloor behandeld zwembadwater inslik?  

Ja, het is volkomen veilig en niet giftig voor mensen bij de aanbevolen doseringswaarden en levert geen enkel gevaar op aangezien alle actieve stoffen ruim binnen de aanbevolen limieten voor drinkwater in België liggen.  

Hoelang blijft de waterkwaliteit op peil na een behandeling?  

Gemiddeld vier tot vijf weken. Dit is slechts een richtlijn en kan variëren door temperatuurschommelingen, gebruik van het zwembad, aantal uren zonlicht, enz.  

Mag de tuin besproeid worden met het zwembadwater na een behandeling met PoolSan?  

Ja, het behandeld water vormt geen enkele bedreiging voor het milieu in tegenstelling tot met chloor behandeld water. Besproei dus je gazon of bloemen gerust met water dat behandeld werd met PoolSan wanneer u bijvoorbeeld het zwembadwater zou weggieten of aflaten. 

Wat moet ik doen als ik op reis ga of het zwembad voor lange tijd niet zal worden gebruikt?  

Het voordeel van een PoolSan behandeling is dat het product niet verdampt in het water, het verbruikt enkel wanneer je het zwembad gebruikt. Dus giet nog de juiste hoeveelheid PoolSan in je zwembad voor je op reis vertrekt, zo blijft het lang helder! 

Welke andere chemicaliën moet ik gebruiken in combinatie met PoolSan in mijn zwembad?  

U hoeft alleen pH Up of Down (zuurtegraad) of Alkalinity Up (alkaliniteit) te gebruiken om de pH-waarde van het water aan te passen. PoolSan maakt het gebruik van vlokkingsmiddelen en algiciden overbodig. 

Hoe kan ik het restgehalte van de PoolSan-oplossing in mijn zwembadwater testen?  

Het kopergehalte in de PoolSan-oplossing is een goede indicator van het niveau van actieve ingrediënten in het water. Het kopergehalte kan gemeten worden met behulp van de PoolSan Pooltester. Het optimale kopergehalte van het water zou 0,5 mg/liter moeten zijn, als het niveau daalt tot minder dan dit kunt u uw volgende dosis PoolSan-oplossing toevoegen.  

Hoe kan ik vervuiling zoals zonnecrème, huidvetten en oliën makkelijk verwijderen? 

 Met behulp van BSI Oxy-Pool & Spa kan je deze verontreiniging vernietigen. BSI Oxy-Pool & Spa zorgt voor een chloorvrije shockbehandeling van het water. Bovendien versterkt BSI Oxy-Pool & Spa de werking van PoolSan cs. Voeg daarom wekelijks BSI Oxy-Pool & Spa toe aan het water, de hoeveelheid die u moet toevoegen hangt af van de intensiteit waarmee het zwembad gebruikt wordt. Hoe meer erin gespeeld en gezwommen wordt, hoe meer vervuiling er zal optreden. 

Hoeveel keer per week moet ik het zwembadwater testen?  

Controleer het zwembadwater minstens 1 keer per week om de waarden op peil te houden. Voeg desnoods de nodige producten toe om bij te sturen. Bij voorkeur steeds op dezelfde dag het water testen.   

Moet het water gedoseerd worden tijdens de winter?  

Het wordt aanbevolen om één dosis toe te dienen wanneer u uw zwembad sluit, en dan na drie maanden te testen op koper om te zien of het verder gedoseerd moet worden. Vanwege het risico op vlekken is het niet aan te raden om een drievoudige dosis toe te dienen wanneer u uw zwembad sluit.  

Startbehandeling

Wanneer moet je starten met de behandeling van je zwembadwater?  

Start de behandeling van het water direct na het vullen, dan is het water schoon en dat moet absoluut zo blijven. Dus zeker niet wachten met behandelen.

Wat moet ik eerst doen als ik een chloorvrije PoolSan-oplossing ga gebruiken?  

Voor een goede zwembadstart is het belangrijk dat je het water test en dat je de verschillende waarden (pH, alkaliniteit,…) op het juiste niveau brengt. Zorg daarom dat je de PoolSan cs Test Strips bij de hand hebt om de waterkwaliteit te controleren. De pH moet tussen 7,0 en 7,4 liggen. 

Welke stappen moet ik ondernemen om mijn zwembadwater met PoolSan te behandelen?

Stap 1: De juiste alkaliniteit 

Gebruik Alkalinity Up om de alkaliniteit tot ± 100 ppm te brengen. Dosis per 1000 liter water: 

  • Alkaliniteit met 10 ppm verhogen: 14 g Alkalinity Up poeder toevoegen. 

  • Alkaliniteit met 10 ppm verlagen: 2 g pH Down Poeder toevoegen en nadien met pH UP Liquid de pH-waarde corrigeren. 

Stap 2:  De juiste zuurtegraad (pH) 

Gebruik BSI pH UP of BSI pH Down om de zuurtegraad van het water te verhogen of te verlagen tot de zuurtegraad tussen de 7,0 en 7,4 ligt.  

Dosis per 1.000 liter water: 

  • pH met 0,2 verlagen: 20 ml pH Down Liquid of 20 g pH Down Poeder toevoegen 
  • pH met 0,2 verhogen: 20 ml pH UP Liquid of 20 g pH UP Poeder toevoegen 

Stap 3: Het juiste kopergehalte (Cu) 

Het kopergehalte van het water moet 0,7 ppm bedragen. Let wel: afhankelijk van de regio kan het water van nature al een bepaald gehalte aan koperionen bevatten. Goed testen is daarom belangrijk.

Voeg PoolSan cs toe om het kopergehalte op niveau te brengen. Dosis per 1.000 liter water: 

  • Kopergehalte met 0,1 ppm verhogen: 2,5 ml PoolSan cs toevoegen. 
Wat als de pH niet tussen 7,0 en 7,4 ligt? Hoe kan ik de waarden aanpassen? 

Gebruik BSI pH UP of BSI pH Down om de zuurtegraad van het water te verhogen of te verlagen tot de zuurtegraad tussen 7,0 en 7,4 ligt.

Moet ik PoolSan nog aanlengen met water? 

Nee, het is een kant-en-klare oplossing die rechtstreeks in het water wordt gegoten, mits in acht nemen van de correcte dosering.

Is PoolSan compatibel met alle filters?  

Ja, je kan PoolSan gebruiken met alle zwembadfilters.

Kan ik gemakkelijk omschakelen van een zwembad behandeld met chloor naar een chloorvrije behandeling?  

Ja, dit is helemaal geen probleem! Je hoeft daarvoor het zwembadwater niet te vervangen.  

Hoelang moet je wachten om opnieuw te zwemmen nadat je Poolsan Zero Chloor hebt toegepast? 

 15 minuten voor zwembaden met een filtersysteem en 30 minuten voor zwembaden zonder filtersysteem.

Hoeveel keer per week moet ik het zwembadwater testen?  

Controleer het zwembadwater minstens 1 keer per week om de waarden op peil te houden. Voeg desnoods de nodige producten toe om bij te sturen. Bij voorkeur steeds op dezelfde dag het water testen.